Return to site

Neconcordanțe la raportarea candidaturilor UCDR în județul Cluj

Comunicat de presă UCDR, 11 Mai 2016 

Comunicat de presă UCDR, 11 Mai 2016 

Uniunea Creștin Democrată din România (UCDR) dorește să prevină eventuale tentative de fraudare și invalidare a alegerilor locale din 2016, după ce a constatat că o parte din candidații formațiunii din Dej pur și simplu nu figurează pe listele Biroului Electoral Central deși dosarul lor de candidatură a fost validat în prealabil.

„Ne-am depus candidatura la Dej și bineînțeles că am surprins pe toată lumea, ne-am mișcat mai rapid decât se așteptau ei în adunarea de semnături. Am așteptat două zile să văd dacă e valid dosarul de candidatură, a fost validat, după care am mers să mă interesez de extragerea asupra ordinii pe buletinele de vot, despre care nu am fost anunțați. Din coincidență eram la Primărie când Biroul Electoral tocmai a terminat extragerea, am fotografiat ordinea de pe buletinul de vot, pentru că după alte două zile să găsesc în presă total altă ordine, altceva. Au organizat, tot fără să ne anunțe, o nouă tragere la sorți, pe prima au anulat-o pe motiv că trebuia să se facă doar pentru partide, nu pentru primar. Nu am spus nimic, ne-am bucurat că totuși figurăm pe buletinele de vot, pentru ca aseară după ce s-a publicat la București centralizatorul candidaturilor din toată țara, să aflăm că există minus 6 oameni, câți suntem reprezentanții de la Dej. Șocați că nu mai figurăm în evidențele Biroului Electoral Central deși dosarul de candidatură ne-a fost validat, am căutat un răspuns la Biroul Local de Circumscripție, care cu greu a găsit să răspundă că nu au fost trimise listele către BEJ Cluj, întrucât nu am aveam liste complete cu 24 de candidați, legea însă permite depunerea listei cu oricâți candidați. Problema noastră a fost tratată cu indiferență, fără asumare, pe modelul „nu-i mare scofală” și ni s-a sugerat să așteptăm să fim sunați”, a declarat Corneliu Niste, candidatul UCDR Cluj pentru Primăria Dejului. 

În aceeași situație se află, alături de candidatul UCDR Cluj, și alți trei candidați la alegerile locale din Dej.

„Evident că încă nu s-a întâmplat nimic concret în sensul rezolvării problemei și că ne aflăm într-o oarecare zonă de incompetență. Primăria Dej pare a fi pe primul loc la lipsa de transparență, și fac referire din nou la faptul că au existat aici două trageri la sorți. Au făcut atâtea greșeli, dar mi se pare de bun simț să și le asume și să repare erorile comise intenționat sau nu, să nu fim menținuți în continuare în stare de blocaj. Problema este, pe lângă faptul că nu pot să-mi demarez oficial campania, că asemenea cazuri pot să mai existe în țară și le recomand tuturor candidaților, indiferent de formațiunea pe care o reprezintă sau dacă vor concura independenți, să verifice acele centralizatoare de la București pentru că s-ar putea să aibă mari surprize. Nici partidele mari nu ar trebui să stea liniștite întrucât o asemenea neregulă poate să ducă la invalidarea alegerilor locale”, a adăugat Corneliu Niste.

Președintele Biroului Electoral Dej, judecătorul Igna Corin Giuliano susține că la Dej s-a făcut tot ce ține de membrii biroului și că de fapt la BEJ Cluj și BEC s-au produs tot soiul de interpretări eronate, fără să se verifice totuși dacă interpretarea lor este legală. De asemenea, nici Biroul Electoral Dej nu a finalizat corespunzător depunerile de liste.   

UCDR, prin secretarul general Adrian Petrice, a semnalat prin email și telefonic Biroul Electoral Județean Cluj și Autoritatea Electorală Permanentă Cluj cu privire la neconcordanțe între numărul de candidaturi UCDR validate și rămase definitive în birourile electorale de circumscripție de pe raza județului Cluj și centralizatorul publicat de BEJ Cluj.

”Constat cu îngrijorare că încă din faza de comunicare a candidaturilor și de completare a Birourilor Electorale Locale și Județene există grave scăpări ale sistemului de centralizare a candidaturilor valide. În urma analizei situației, este evident că în cel mai bun caz avem de-a face cu niște erori materiale, iar în cel mai grav caz cu o încercare de sabotare a candidaturilor UCDR pentru Primăria și Consiliul Local al Municipiului Dej. Ridic o întrebare pe care nu pot să nu o adresez acum: dacă BEM Dej și BEJ Cluj nu sunt în stare să numere și să centralizeze candidaturile, cum vor fi capabili să numere și să centralizeze voturile?”

Marți, 10 mai 2016, după-amiază am constatat o neconcordanță, și anume o diferență de 6 candidaturi, care nu apăreau în raportarea BEJ Cluj. Aveam 69 candidaturi rămase definitive în circumscripții electorale de pe raza județului Cluj, însă în raportările BEJ Cluj apăreau doar 63. Miercuri, 11 Mai, la ora 9.20 am notificat prin e-mail și telefonic BEJ Cluj despre neconcordanță. Până la ora 16.00 nu am primit nici un răspuns scris. Atunci când am semnalat telefonic problema, răspunsul inițial al doamnei Maria Deac, membru BEJ Cluj, a fost că dat fiind faptul că BEJ Cluj a publicat pe data de 5.05.2016 pe site-ul Prefecturii Cluj procesul verbal încheiat cu ocazia completării Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 13 Cluj cu reprezentanții competitorilor electorali din circumscripția județeană Cluj, iar termenul de contestare este de 48 ore, nu se mai poate face mare lucru. Stupefiat, am intrebat totuși ce-i de făcut, întrucât în mod evident niște candidaturi validate și rămase definitive nu apar în raportarea BEJ și, implicit în raportarea BEC. Am primit recomandarea să depun totuși o contestație, chiar dacă termenul legal a expirat. Am dat mai multe telefoane, și la Autoritatea Electorala Permanentă Cluj, unde am discutat cu doamna Rus și la Biroul Electoral al Municipiului Dej unde mie personal nu mi-a raspuns nimeni la telefon, deși am sunat în timpul programului, să încercăm să lămurim situația. Am revenit cu telefoane la BEJ Cluj din nou, unde am avut discuții telefonice atât cu doamna Mirela Sârbu, membru BEJ Cluj, cât și cu doamna Maria Deac. După ce am menționat că avem procesele verbale de rămânere definitivă ale candidaturilor UCDR în municipiul Dej, răspunsul din partea BEJ Cluj a fost că BEM Dej nu a raportat spre BEJ Cluj nici o candidatură UCDR, și că ar trebui să insistăm la Biroul Electoral Municipal Dej să retrimită raportarea, cu mențiunea că s-a comis o eroare materială, astfel încât BEJ Cluj să poată raporta la rândul său, mai departe, spre BEC. 

În urma analizei situației, este evident că în cel mai bun caz avem de-a face cu niște erori materiale, iar în cel mai grav caz cu o încercare de sabotare a candidaturilor UCDR pentru Primăria și Consiliul Local al Municipiului Dej.

Miza cea mai mare a semnalării erorii nu era refacerea componenței Biroului Electoral Județean Cluj, unde, de drept ar trebui să avem acces, după criteriul legal al candidaturilor validate, ci raportarea corectă a candidaturilor UCDR în județul Cluj și la BEC. În Biroul Electoral de Circumscripție Județeană a intrat un reprezentant din partea PSR, partid cu 67 candidaturi, iar noi am fost respinși cu 63 candidaturi. Mențiunea că avem 63 candidaturi este un fals evident, bazat pe o eroare materială de raportare între Biroul Electoral Municipal Dej și Biroul Electoral Județean Cluj. 

Întrucât procesul verbal nr 14/05.05.2016, încheiat BEJ Cluj și semnat de președintele BEJ Cluj doamna Marcela Mihaela Oncică Sanislav se bazează pe o eroare materială, vom solicita refacerea componenței BEJ Cluj, astfel încât UCDR să aibă reprezentant în BEJ”, a declarat Adrian Petrice, secretarul general UCDR.

Adrian Petrice, 

secretar general UCDR,

0740167807

adrian.petrice@ucdr.ro

www.ucdr.ro

Corneliu Niste,

candidat UCDR la primăria municipiului Dej

0769982903 

www.corneliuniste.ro

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly